FECETC participa al col·loqui Emprendimiento y empleo sostenible: la llave maestra de la inclusión

30/10/2020

El director de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), Miquel Vidal, va assistir dimecres 28 d’octubre al col·loqui Emprendimiento y empleo sostenible: la llave maestra de la inclusión, que va tenir lloc dins el  Foro de Formación, Emprendimiento y Empleo ‘Emprender en la Discapacidad’, organitzat per la fundació Incyde i que tenia el suport, entre d’altrese, de Fundación ONCE.

Al col·loqui van participar també Carles Campuzano, director de Dincat  Plena Inclusió Catalunya; Francisco Villegas, president d’Ammfeina SMC; Jon Ander Arzallus, director d’Innovació al Grupo Gureak, i Montserrat Pallarés, presidenta de Cocemfe Catalunya. En la seva intervenció, Miquel Vidal va destacar el paper essencial dels CET durant l’estat d’alarma amb els seus serveis de bugaderia, hospitalaris, de neteja, call centers o desinfecció, entre d’altres, així com el de la federació d’informador constant de la situació i d’allò que cal fer en cada moment. Pel que fa a l’emprenedoria del col·lectiu, va lamentar que el volum de persones amb discapacitat que són emprenedores és molt baix perquè, d’una banda, l’entorn no acompanya ni ho facilita, però també per manca d’aquest esperit al conjunt del col·lectiu. Per això és tan important “la formació i l’acompanyament, perquè persones que ja han recorregut el camí de l’emprenedoria poden ajudar” les que comencen i empoderar-les. És igualment important, va dir, l’establiment d’aliances i fòrums com el de la fundació Incyde. D’altra banda, va apuntar que l’administració ha de ser “motor de generació d’ocupació de les persones amb discapacitat” i exemple en el compliment de la quota de reserva per al col·lectiu.

Al llarg del debat es va posar sobre la taula la “fragilitat” de l’ocupació d’aquest segment de població, fàcilment prescindible per part de les empreses” i la necessitat que aquesta sigui una ocupació de qualitat, per tal que en èpoques de crisi como l’actual es pugui mantenir. Es va parlar així mateix de les barreres “dobles i triples” que pateix i de les oportunitats que pot oferir la digitalització per fer un salt endavant, tant qualitatiu com quantitatiu, en l’ocupació de les persones amb discapacitat. Ara bé, ha de ser una digitalització inclusiva i accessible.

D’altra banda, es va fer una crida a l’impuls de la contractació pública del col·lectiu (amb les mesures de suport que calgui) i a la inclusió de clàusules socials per fomentar la “compra social”, és a dir, la procedent d’entitats socials com els Centres Especials de Treball. En aquest sentit, va ser contundent la constatació que no ens falten lleis en línia amb les dels països del nostre entorn sobre reserva legal a les empreses; falta, en canvi, que es compleixin.

 

Vídeo del col·loqui (a partir del punt 2:15:45  

NOTÍCIES

CERCAR TEMES

Altres notícies de la FECETC