El 30 de juny va acabar el període d’execució del programa SIOAS 2019-20. Tot i que fins a l’octubre es continuarà donant suport a la inserció laboral de les persones participants, amb especial esment a la fira ‘Sí, i Millor’ del setembre, és bon moment per fer un petit balanç i resum del que ha passat durant aquest any de projecte.

És inevitable referir-se a la crisi sanitària causada per la COVID-19, pel fort impacte que ha tingut  sobre la societat en general, i sobre l’activitat de l’àrea laboral de la FECETC i les seves accions d’intermediació laboral, com a agència de col·locació reconeguda pel Servicio de Empleo.

Aquest fet, a banda de truncar el pla de treball i d’inserció establert per a cada persona, va impactar de forma negativa en l’estat d’ànim de la majoria de participants de programes de la FECETC, ja que veien limitat per un fet extern, incert i incontrolable, la possibilitat d’assolir la integració sociolaboral que tots necessitem.

El confinament també va afectar negativament a les persones amb problemes de salut mental, mostrant importants retrocessos en la seva condició clínica en alguns casos, i augmentant la dificultat de les famílies per a la conciliació i la convivència amb la família i entorn.

En aquest context, els i les professionals de l’àrea laboral de la FECETC, es van esforçar a multiplicar el suport emocional i psicològic per mitjans telemàtics, coordinant-se amb famílies, serveis de salut mental, i altres recursos, en molts casos. L’expertesa de la FECETC va facilitar donar una atenció personalitzada en cada cas, el que creiem que és un factor clau a l’hora d’acompanyar amb èxit cada situació personal, laboral i familiar.

Al mateix temps, la crisi també va generar moviments al mercat laboral, posant en primer pla la feina de CETs i empreses ordinàries en els anomenats serveis essencials, com la neteja i desinfecció, les feines de cures,  els call center, la logística, i les empreses amb producció alimentària, sanitària o altres béns de primera necessitat.

Les persones amb discapacitat també van participar d’aquest augment d’activitat i d’ofertes de feina, ja que en molts casos treballen en aquestes ocupacions, que s’han demostrat importantíssimes pel funcionament de la societat.

En concret, durant els mesos de març, abril i maig es van registrar aquestes dades, que ofereixen una bona visualització de la situació si les comparem amb les del mateix període de l’any anterior:

  • 247% d’increment d’ofertes laborals externes gestionades, la majoria provinents del sector sanitari i/o de la neteja, tot i que també d’altres com la logística.
  • 950% d’increment d’atenció telemàtica, en la majoria de casos referent a l’acompanyament psicològic i emocional de les persones inscrites a la borsa de treball.
  • 450% d’increment en la coordinació amb la família
  • 210% d’increment en la coordinació amb serveis de salut mental o altres recursos

En aquest període, i tot i les dificultats, es van aconseguir els següents resultats:

  • 15 persones han obtingut capacitació professional en neteja a través de la primera formació online organitzada per la FECETC, amb la col·laboració del campus virtual de Sinèrgia TT.
  • 14 persones han aconseguit inserir-se en ofertes de feina gestionades de manera directa o indirecta per la FECETC

Aquest increment de l’activitat en intermediació laboral i de la importància social del treball de les persones amb discapacitat es farà encara més visible en la propera Fira Sí, i Millor, que s’organitzarà el 29 i 30 de setembre de 2020, i que tindrà un major pes de la vessant online.

Aquesta pàgina web pot usar cookies per recordar les teves dades d'inici de sessió i recopilar estadístiques per optimitzar la funcionalitat del lloc. Veure política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies