El mercat laboral de les persones amb discapacitat presenta un panorama desolador, segons el darrer informe Odismet de l’Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball, de la Fundació ONCE,  presentat dies enrere a Madrid.

El panorama desolador comença amb les dades d’activitat, ja que la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat és del 34,5% (1.250.000 persones inactives), el que dista significativament de la de la població sense discapacitat, que se situa en el 77,6%, i s’estableix una diferència de gairebé 35 punts percentuals. La principal causa d’inactivitat és la situació d’incapacitat permanent (62,3%) que està vinculada a la percepció de les pensions que en l’actual precari mercat laboral es constitueixen com un element de garantia econòmica, difícilment renunciable en un escenari d’inestabilitat contractual i baixos salaris.

Continua la preocupació quan s’observen les dades d’ocupació: només una de cada quatre persones amb discapacitat té feina, així doncs la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat (25,5%) està 40 punts per sota de la de la resta de la població (65.9%).

I com tots els experts avancen, aquestes dades poden empitjorar, fins i tot és possible que ja mateix hagin canviat, a causa de la pandèmia de coronavirus. Segons Luis Enrique Quifez, coordinador d’Odismet, l’ocupació serà un dels àmbits que “més patirà a curt i mig termini” els “efectes” d’aquesta “emergència”. No obstant això, també explica que aquest informe és de gran utilitat ja que servirà per analitzar el futur de l’ocupabilitat després de la pandèmia.

Una opinió similar a la que expressa Alberto Durán, vicepresident executiu de Fundació ONCE i secretari general de l’CERMI, que anima “encarar el futur sense por”, sent conscients que les dades laborals no seran bons i que la situació en general empitjorarà. Assenyala que aquest és el moment de “sumar suports, no de treure’ls” i proposa més mesures i noves atencions dirigides de forma específica a les persones amb discapacitat i a les empreses que els donen feina.

 

Informe Odismet

 

 

 

Aquesta pàgina web pot usar cookies per recordar les teves dades d'inici de sessió i recopilar estadístiques per optimitzar la funcionalitat del lloc. Veure política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies